Hoger scoren in Google? Onze tips & trucs

Hoog eindigen in Google; dat wil toch iedereen! Maar waarom is het belangrijk? Als ondernemer kunt u niet meer om uw eigen website heen. Een website is de basis van uw winkel. Klanten zoeken online naar informatie en dit gebeurt steeds vaker via een mobiel of tablet in plaats van via de desktopversie. Maar hoe zorgt u ervoor dat uw website goed gevonden wordt door uw klanten? Google speelt hierbij een onmisbare rol. Een goede positie in Google is dus belangrijk voor de website van uw bedrijf. Wij vertellen u hieronder een aantal basisregels om u op weg te helpen.

6 tips om hoger te scoren

Het hebben van een website wordt vaak gezien als vanzelfsprekend, maar het bijhouden ervan is minstens zo belangrijk. Wij geven u hieronder alvast de zes belangrijkste tips om direct bij de kop te pakken:
1.    Website onderhouden
2.    Paginatitels
3.    Google Mijn Bedrijf, Google recensies
4.    Foto- en bestandsnamen
5.    Linkbuilding
6.    Gebruik van interne links

Maar worstelt u - net als veel ondernemers - met uw website? En ontbreekt het u aan tijd om deze bij te houden? Dan kunt u ook gebruik maken van de ondersteuning van onze online redacteuren die precies weten hoe u uw website aansprekend en actueel houdt. Wij bieden diverse mogelijkheden op het gebied van online redactie. En dat gaat bij ons verder dan alleen uw website. Zo kunt u kiezen voor een vast aantal uren van online advies en redactiewerkzaamheden t.b.v. uw website, social media, webshop, nieuwsbrief of digitale communicatie in uw winkel.

1. Website onderhouden

Google ziet graag websites die actief worden bewerkt. Niet alleen Google zoekt hier op, maar ook uw bezoekers zoeken een reden om terug te keren naar de website. Klanten lokken is één ding, maar u wilt ook dat uw klanten uit eigen initiatief nog eens terugkomen. Hoe kunt u deze het beste onderhouden? Denk hierbij aan het plaatsen van blogs, wisselende aanbiedingen, nieuw assortiment, nieuws vanuit de winkel, jubilea, enzovoorts.

2. Paginatitels

De titel van de pagina is een belangrijke manier voor Google om te bepalen waar de pagina over gaat. Zorg er dus voor dat de titel van uw pagina duidelijk beschrijft wat de inhoud van uw pagina is. Als het goed is komen de woorden die u gebruikt dan ook voor in uw tekst, wat ook weer positief werkt voor uw score binnen Google. Hoe past u een paginatitel aan in een website in ons platform? U gaat naar uw website om deze te bewerken en opent vervolgens het paginaoverzicht. Achter de specifieke pagina klit u op het notitieblokje. Hier kunt u de titel van uw pagina aanpassen, maar ook de titel die in het menu verschijnt. Let op: u kunt hier ook uw URL aanpassen, maar dat kan negatieve gevolgen voor uw vindbaarheid opleveren.

3a. Google Mijn Bedrijf

Als u iets zoekt op Google, dan heeft u vast wel eens gezien dat bij een bepaald bedrijf opeens allerlei informatie rechts in het scherm tevoorschijn komt, zoals openingstijden, adres, telefoonnummer en website. Dit is ideaal, want dit trekt de aandacht van de bezoeker. Wilt u dit ook? Dat kan eenvoudig en gratis gerealiseerd worden met Google Mijn Bedrijf.

3b. Google recensies

Google Mijn Bedrijf maakt het ook mogelijk om recensies te ontvangen van klanten. Uiteraard is dit een mes dat aan twee kanten snijdt. Indien u ontevreden klanten heeft, kunt u wel eens een negatieve recensie krijgen. Google vindt recensies interessant en als u er in slaagt om meerdere recensies te krijgen, kan u dit een voordeel opleveren t.o.v. concurrenten. Google gaat er namelijk van uit dat veel (positieve) recensies betekent dat u een populaire zaak heeft. En Google wil online gebruikers populaire zaken tonen. Vraag (vaste) klanten dan ook gerust om een recensie te plaatsen!

4. (Eigen) Foto- en bestandsnamen

Een belangrijke factor is het geven van de juiste naam aan uw afbeeldingen. Naast de normale zoekresultaten in Google, kunnen klanten u namelijk ook vinden door te zoeken in Google Afbeeldingen. Voor het optimaliseren van afbeeldingsnamen zijn dit de belangrijkste factoren:

  • Zorg dat de bestandnaam iets zegt over de afbeelding, dus gebruik geen namen als IMG123.jpg.
  • Gebruik geen underscores, spaties, komma’s en punten, maar enkel koppelstreepjes.
  • Gebruik maximaal 4 woorden voor een bestandnaam.
  • Gebruik geen hoofdletters in de bestandnaam.
  • Gebruik zoveel mogelijk eigen unieke beelden.

Een goede bestandnaam is bijvoorbeeld: slagerij-jansen-barbecue-hamburger.jpg

5. Linkbuilding

Een online vermelding is een referentie naar uw onderneming. Dit kan naar uw bedrijfsnaam zijn, uw adres, telefoonnummer et cetera. Het werkt het beste voor de vindbaarheid als deze vermeldingen ook een link bevatten naar uw website. Maar zelfs zonder link zijn ze ook waardevol, omdat deze websites vaak op de eerste pagina voor lokale zoekopdrachten komen te staan. Denk bijvoorbeeld aan uw social media pagina’s. Probeer uw social media account (bijvoorbeeld Facebook) te koppen aan uw website. Bij het plaatsen van berichten kunt u verwijzen naar uw website (waar bijvoorbeeld de aanbieding staat) en vice versa.

6. Gebruik van interne links

Uw website moet u zien als een boek. Elke pagina is een bladzijde uit een boek. Het kaft houdt de bladzijden bij elkaar. Binnen een website werkt dit niet anders. Uw website moet als een spinnenweb met elkaar verbonden zijn. Dit kunt u het beste doen door middel van doorlinks van uw pagina's in uw website. Deze interne links hebben een belangrijke waarde voor de Google ranking. Vaak worden deze benoemd als ‘meer info’ en ‘lees verder’. Dit heeft minder impact dan links met een beschrijvende tekst die relevant is voor de pagina waar u naar verwijst. Toch kan er hier soms wel bewust voor worden gekozen. De reden is dan vaak wel duidelijk en gebruiksvriendelijk. Bovendien moet het ook niet overkomen als spam wanneer u elke link een bewuste naam meegeeft. Let op: overlaad de pagina niet met teveel links. Een goede richtlijn is dat u maximaal 1 link per 100 woorden plaatst.