Wat gaat er vooraf aan de start van het haringseizoen?

Half juni start altijd de verkoop van de Hollandse Nieuwe. Een moment waar menig visliefhebber naar uitkijkt. In Skagen, de grootste haringhaven van Europa, is de haringvangst inmiddels in volle gang. Gedurende een week of zes staat daar de haring centraal en wordt er met man en macht gewerkt om te zorgen dat wij straks volop kunnen genieten van onze haring. Vorig jaar bracht een delegatie van Nederlandse visspecialisten een bezoek aan Skagen. Om u een indruk te geven wat daar op dit moment plaatsvindt voor onze Hollandse Nieuwe, geven wij een terugblik op het bezoek aan Skagen van vorig jaar:

Een bezoek aan Skagen
Op uitnodiging van de Spakenburgse Vishandels Vereniging (SVV) en FishPartners brachten een kleine 30 visspecialisten in juni 2017 een bezoek aan Skagen. Tijdens de vierdaagse reis, waarbij de eerste en de laatste dag gebruikt werd om “de oversteek” te maken, was er een afwisselend programma samengesteld door de organisatie. In het vissersplaatsje Skagen, het meest noordelijke puntje van Denemarken, zagen zij met eigen ogen hoe de eerste vangst van haringen aan wal werd gebracht om vervolgens verwerkt te worden tot de Nederlandse lekkernij; Hollandse Nieuwe.

Waarom komt de Hollandse Nieuwe uit Denemarken?
Anno 2017 wordt alle maatjesharing aangevoerd door Schotse, Noorse en Deense schepen. De verwerking vindt plaats in fabrieken in het Noorse Egersund en Deense vissersplaatsje Skagen. Voor sommigen misschien een bekend verhaal, voor anderen een mysterie. Eind jaren `70 werd de haringvisserij op de Noordzee voor een aantal jaren stilgelegd omdat de zee was leeggevist. In de noordelijkere regionen vond men alternatieve locaties voor de haringvangst. De haring was van een zodanige kwaliteit dat men na het opheffen van het verbod steeds minder haring uit de Noordzee is gaan halen en juist meer is gaan importeren uit Denemarken en Noorwegen.

Echte Hollandse traditie in een unieke samenwerking
Eén van de hoogtepunten van de haringreis was het bezoek aan haringverwerker Werner Larsson. “In 6 weken tijd wordt de complete jaarvoorraad gevangen door meerdere schepen. De grootste schepen leveren per keer meer dan 400 ton haring aan”, vertelt naamgever Werner Larsson enthousiast. Tijdens deze drukke periode staan de Denen er niet alleen voor. Volgens traditie wordt ieder jaar tijdens de haringperiode het team van Werner Larsson uitgebreid met een groep Nederlandse specialisten (onder andere van FishPartners). Als geen ander kennen zij de geheimen van het typisch Nederlandse verwerkingsproces. “Mede dankzij de gemengde samenstelling van het team gaat de verwerking razendsnel. Na aflevering wordt de vis direct gesorteerd naar grootte en gewicht. Ook wordt de smaak, het vetpercentage en het zoutgehalte beoordeeld. Door de juiste combinatie van een zoutbad en bewaartemperatuur krijgt de haring zijn optimale smaak. Nadat de haring op meerdere aspecten beoordeeld is met een goed resultaat, wordt de haring vervolgens (handmatig) in emmers gedaan en diepgevroren. Diepgevroren wordt hij naar Nederland vervoerd en daar via de groothandel uitgeleverd bij visspecialisten.” Hiermee bewaakt de delegatie de echte Hollandse traditie van de verwerking van de haring.

Kennis delen en nieuwe snijmethode
Naast het bedrijfsbezoek aan Werner Larsson was het voor de Nederlandse delegatie hét moment om zelf de haringen te snijden en te beoordelen. Tijdens het snijden van de haring was er extra aandacht voor de “Engelse” wijze. Na een korte instructie konden de aanwezigen het ter plekke zelf uitproberen. Onder het mom van “oefening baart kunst” werd de nieuwe techniek steeds meer eigen gemaakt door de groep enthousiaste visspecialisten. Nadat de haringen waren schoongemaakt was het de hoogste tijd om ze met eigen zintuigen te beoordelen. Voelen, kijken en uiteraard proeven. Na met elkaar gediscussieerd te hebben waren de visspecialisten het er over eens: “een goed vetpercentage, een zilte smaak; een perfecte Hollandse nieuwe!”

Aandacht voor kwaliteit
“Het is goed om te zien dat de Denen er alles aan doen om de beste kwaliteit te vangen en dat er volop aandacht is voor het verwerkingsproces. Het feit dat er een delegatie uit Nederland ter plaatse is geeft ook aan dat er vanuit Nederland bovengemiddeld aandacht is voor de kwaliteit! Een product van goede kwaliteit is natuurlijk wat wij, als visspecialisten, graag willen verkopen.”