Tips voor een veilig wachtwoord

Vindt u het ook zo lastig om steeds een nieuw wachtwoord te bedenken? Om die reden kiezen veel mensen voor een super simpel wachtwoord die ze vaak meerdere malen gebruiken. Maar is dat nou wel zo verstandig? En hoe kunt u zorgen voor veilige wachtwoorden die u ook nog eens kunt onthouden? Bekijk hier de top 15 van ‘slechte’ wachtwoorden en onze tips voor een veilig wachtwoord.

De 15 meest voorkomende wachtwoorden

Onlangs is er in Amerika een top 100 van de slechtste en meest gebruikte wachtwoorden van 2017 gepubliceerd. Hieronder geven wij u de top 15 van meest voorkomende ‘slechte’ wachtwoorden:

1.    123456
2.    password
3.    12345678
4.    qwerty
5.    12345

6.    123456789
7.    letmein
8.    1234567
9.    football
10.    iloveyou

11.    admin
12.    welcome
13.    monkey
14.    login
15.    abc123

Onze tips voor een veilig wachtwoord

Het is soms best lastig om een goed en strekt wachtwoord te verzinnen. Hierbij geven we enkele tips:

  • Kies voor lange wachtwoorden en gebruik meer dan 8 tekens. ‘Korte’ wachtwoorden zijn vrij gemakkelijk te kraken. Kies dus eerder voor een wachtwoord van minimaal 12 of 15 tekens.
  • Kies voor een ‘wachtzin’ als wachtwoord. Dit is een zin die u gemakkelijk onthoud omdat deze slaat op een dagelijkse bezigheid of hobby van u. Hoe langer deze is hoe veiliger Bijvoorbeeld; IkLaat3xperdagMijn2Hondenuit!.
  • Gebruik afwisselend hoofdletters, leestekens en cijfers in uw wachtwoord. Maar probeer deze niet alleen aan het begin of het einde toe te voegen, maar vooral tussendoor en in de mix. Voorbeeld: gebruik het woord ‘appeltaart’. Voeg hier een hoofdletter, cijfer en symbool aan toe. Dan krijg je: *app3LTaart!.
  • Verander uw wachtwoord minstens 1x per jaar
  • Maak zoveel mogelijk gebruik van een ‘twee-staps-verificatie’. Dus dat u naast uw wachtwoord ook een code moet invullen die naar uw telefoon gestuurd wordt.
  • Als u het lastig vindt om al uw wachtwoorden te onthouden, zijn er ook diverse wachtwoordmanagers waar u deze veilig in kunt opslaan. Deze zijn bedacht om al die wachtwoorden in een digitale kluis op te slaan. U heeft dan maar één wachtwoord nodig om toegang te krijgen tot alle andere wachtwoorden. Enkele voorbeelden waar u gratis gebruik van kunt maken zijn:
    www.lastpass.com/nl
    www.dashlane.com
    keepass.info

En wat moet u vooral niet doen:

  • Gebruik geen directe persoonlijke informatie in uw wachtwoord zoals (uw) namen, uw woonplaats of geboortedatum. Dit is informatie die gemakkelijk te achterhalen is.
  • Stel ook geen geheime vraag in. Deze antwoorden zijn ook meestal gemakkelijk te achterhalen omdat deze vaak persoonlijke informatie bevat.
  • Gebruik geen populaire begrippen, films of personages in uw wachtwoord. Hetzelfde geldt voor spreekwoorden en gezegdes.
En wat moet u vooral niet doen: